sobota, 22. januar 2011

Zakaj pasivna hiša?

Najprej je bila ideja... in to v glavi nekoga drugega. Če smo natančni v glavah Skandinavcev kakopak. Švedi in Danci so že leta 1980, ko smo mi gradili hiše z najmanj stroški (sploh tistimi nepotrebnimi za arhitekte in statike :) ), uvajali tako neumne in nepotrebne ukrepe kot so debelitev zunanjega toplotnega ovoja stavbe, zrakotesno zapirali hiše in vgrajevali okna z boljšo izolativnostjo. Pa se je našel en mandlc  prof. Bo Johansen (Danec) in že leta 1980 razvil koncept pasivne hiše. Pridružili so se mu še  Wolfgang Feist (Nemec) in drugi, ki so, preko pilotskih raziskovalnih zgradb, prišli do ugotovitev za postavitev prve pasivne hiše leta 1991 v mestu Darmstadt. Razen tega, da so zadevo arhitekturno še malo dodelali, ''the rest is history''. 1996 je bilo leto, ko so zadevo požegnali tudi za ''normalne'' ljudi, zaradi vseh raziskovalnih podatkov razvili računalniški model PHPP (passive house planning package), ki pomaga načrtovalcem določiti energetske okvire svoje mojstrovine. Od takrat naprej Feist velja za očeta pasivne hiše, Darmstadt pa je svetovna prestolnica pasive, s svojim inštitutom, ki pove kaj tja paše in kaj ne.

V Sloveniji smo tako kot glede večine stvari enih 10 let zadaj. Prvi entuziasti, ki so se lotevali takšnih projektov, so bili logično čudaki, ki nerazumno toplotno izolirajo svoje hiše, pa vendar so po vsem tem času še vedno vanje naseljeni in se celo počutijo odlično :) So pa poslovno priložnost začutila podjetja, ki so postavljala montažne hiše in z dejstvom, da je Slovenija zelena dežela, polna lesa, pognala reklamno kolesje lesene pasivne hiše. Mimogrede prva pasivna hiša je zidana, obdana s stiroporjem, pa se začuda noben od njihovih prebivalcev ni pripravljen odseliti iz njih. Da me ne bo kdo narobe razumel – takoj bi si postavil leseno hišo iz vseh prednostnih razlogov, ki jih spretno in upravičeno navajajo tudi zagovorniki lesene gradnje. Vendar  pa se vse začne in konča pri tem, koliko si je nekdo sposoben privoščiti in tu se pozna modernost Ekologije nasplošno. ''Eko'' pridevnik ima približno takšno moč, kot pridevnik ''poročni'' - samo ob dodanem besednjaku cena poskoči vsaj za 20%. Resnica pa je, da tudi slučajno lesena gradnja ni edina pasivna in tudi ne edina EKO. Hvala bogu, so to prepoznali tudi zaspani ostali proizvajalci in počasi so se v SLO poleg lesenih in tistih z modularnimi neopornimi zidaki (Isorast, Isoteq, Wolf), ki so imele mimogrede v štartu podobno ''lepotno'' napako kot lesene (cena), začele postavljati tudi klasično zidane pasivne hiše. Tu je manevrskega prostora za navijanje cen manj, čeprav tudi tu moraš biti previden. Bom pa sporočil končno ceno enkrat prihodnje leto in bomo videli, ali sem bil upravičeno pameten ali bom ''po nesreči'' zbrisal moje veleume s tega bloga J
OPOMBA 2013: Zidana gradnja je cenejša, se je pa modernost "eko" pridevnika preselila tudi v to panogo in ni več samoumevno poceni.

Zakaj smo se pasivni noriji pridružili tudi mi – v glavnem zaradi narave. Vsakemu s pol možganov je jasno, da se svet okoli nas zelo hitro spreminja, in ker pričakujemo, da bodo temperaturni ekstremi, deževja, viharji, toče in vse kar opažamo zadnja leta, samo še pogostejši, smo pač zasnovali, kolikor se da, na to prilagojeno hišo.
Porabila bo manj kot 10kWh/m2 energije za ogrevanje, se pravi, da tudi če ostanemo brez zalog energentov, bomo nekako preživeli, če ne drugače z vsakodnevnim pol urnim jutranjim tekom po stopnišču, ki bo ogrel hišo vsaj na 20°. To, da bomo s tem bistveno manj izčrpavali naravo, pa je samo dodaten bonus.

8 komentarjev:

 1. Zdravo.

  Velikokrat v kakšni debati naletim na "strokovnjaka", ki trdi, da je zidana pasivna hiša predraga oz. nerentabilna. Hitro se začnejo ocene "čez palec", da stane klasična gradnja cca. 700€ na m2, pasivna pa cca. 1000€ na m2 in da se to pri 200m2 hiši že precej pozna. Torej manj porabe pri ogrevanju in podobne prednosti ne upravičijo višje cene.

  Pa vendar ... zanimivo bi bilo slišati oz. videti primerjavo 1 na 1. Se pravi, da se za novogradnjo naredi primerjava za "klasično zidano" (torej minimum, ki ga zahteva PURES) in "pasivno zidano".

  Je morda kdo tukaj že delal takšno primerjavo? Matej? Morda ti? :)


  Lep pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. sem imel vse nastavljeno tudi na ekoskladu so mi bili pripravljeni narediti phpp, samo je zmanjkalo časa.
   Če ti lahko namignem...počakaj en teden, ker se pripravlja revulocionarna sprememba načina zidanja, ki bo vse še pocenila. Sestavljamo še zadnje detajle.

   Bo pa na blogu predstavitev...

   Izbriši
 2. Gospod Matej,

  Ponižno in vljudno prosim za vaš elektronski (ali telefonski) kontakt, tudi sam sem namreč pred izdelavo tlakov, izolacijo nameravam položiti sam in, to sem izbuljil oči, ko sem prebral, sem si omislil kino sobo, zato bi bil vesel izkušenj o akustiki.

  Hvala lepa,
  Tomaž

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. ravno menjujem kontaktne podatke. Sporočim v 3 dneh...

   Izbriši
 3. Hvala! Manjka ena črka, a sem jo "našel". ;-)

  OdgovoriIzbriši