ponedeljek, 24. januar 2011

Prostor pod soncem

Ob iskanju parcele, prej ali slej prideš do ugotovitve, da je za varčno hišo pravzaprav, bolj kot iskanje prostora pod soncem, primeren izraz iskanje prostora proti soncu :). Tako smo začeli tudi mi. Z bratovo pomočjo (v resnici je večino dela opravil on), ki je geograf, sva zasnovala računalniški zemljevid lokacij do 50km od Ljubljane, kjer imamo idealne pogoje. Zelo znanstveno sva predvidela južno ekspozicijo, nadmorsko višino (v izogib megli), prevozne poti, vrtci in šole do 5km daleč in seveda parcela je morala biti poceni. Ha, ha…. Izpljunjeni zemljevid je bil sicer zelo lepo pobarvan, vendar je bilo zadetkov filtru primerno malo. In bolj kot sem gledal tiste pogoje, ki sva jih veleumno postavila, bolj sem ugotavljal, da v bistvu do potankosti opisujem kraj, kjer živimo :) Zgooglali smo možne parcele in 100m od naše sedanje hiše, je kot naročena, na nas čakala najlepša parcela (pod) proti soncu, pa še prodajajla se je... že eno leto.

Tako dolga prodaja je bila z razlogom, saj so, čisto po slovensko, sosedje onemogočali dostop do nje, čeprav je bila pot jasno zarisana tudi v ZK. Ta pot je bila tudi že asfaltirana (praktično do najlepše parcele proti soncu), da ne govorim, da se že toliko časa vozijo po njej, da bo potrebna obnove. V opozorilo vsem, ki se lotevajo nakupa – preverite stanje osebno na zemljiški knjigi in če vam tam zagotovijo, da je vse OK…. NE  JIM VERJET! To smo naredili mi in podedovali vsaj 7 let trajajoč spor. Ja vem, to ni mogoče. No pa je! Profesionalci na zemljiški knjigi bi morali vedeti, kdaj na parceli lahko gradiš, kdaj pa ne. No tudi oni so samo ljudje. Baje. Ampak ni za skrbet. Eno leto kognitivne vedenjske terapije oz. po domače pogovarjanja s sosedi, je privedlo do tega, da so zaenkrat žličkarjem dovolili dostop na parcelo. Aja, žličkarji… no naj mi ne zamerijo, to je moj ljubkovalni izraz za arheologe. Poleg tega, da bomo živeli na nalepši parceli proti soncu, je to isto ugotovil že rimski cesar Pasivni Prvi in tam dal zgraditi svojo vilo s savnami, jakuzziji, adrenalinskim parkom za svoje vojake in ….. No, tako nam je bilo predstavljeno s strani občine in arheologov. Baje je treba nujno preveriti, da ni kje ostala kakšna pobarvana puščica, savna brisača ali pa celo Pasivni sam. :) Nikoli se ne ve in žličkarji so delo opravili temeljito in strokovno. Skale so zglancali, da so tako izgledale verjetno nazadnje, ko so bile še na dnu morja in nato so jih zasuli nazaj. Malo spominja na policijsko polaganje kablov za mobitele, vem. Če ne verjamete evo slikce:
No na žalost cesarja nismo našli, njegov tematski park je bil pa očitno nekje drugje. Baje so se ušteli zaradi neujemanja ročno vodene in digitalne zemljiške knjige :) Ga že iščejo pri sosedih 100m stran :):):). Mi pa imamo žegen, da lahko razkopavamo po mili volji.

Po arheološki avanturi, nam ni preostalo drugega, kot da se pripravimo na izkopavanja, ki jih bo kaaaaar nekaj. In to v samo skalo. Bo pa kopal domačin, ki je strokovnjak in mu gre hitro. Ta bližnjim sosedom, smo pa že, kot novoletno darilo, razdelili čepke za ušesa. V času od prvotnega nastanka te objave, pa smo dobili tudi dovoljenje za gradnjo od prej omenjenih sosedov. No, smo pa kljub vsem zapletom na parceli, hvaležni, da jo imamo, ker bi se tudi znani župan strinjal, da je DAJLEPŠA DA SVETU, DE?

Ni komentarjev:

Objavite komentar