ponedeljek, 31. januar 2011

(Ne) Življenjski PROJEKT

Za to, da bo hiša čimbolj funkcionalna  in bo življenje v njej prijetno, je po mojem mnenju nujno potrebna prilagoditev željam investitorja. In tako smo se projekta lotili tudi mi.

Pa še to – za razumevanje velikosti objekta in obsega gradnje, je treba nujno pojasniti, zakaj vseskozi uporabljam ''mi'', ''nas'' ipd. Smo ena redkih plemenskih ureditev v Sloveniji, ki živi v eni hiši in nismo nomadskega izvora ali priseljenci :). Trenutno v neprilagojeni hiši živimo 4 generacije (7 ljudi in pes) in nihče nam ne verjame, da je to prav fino. Res pa je, da ima vsaka starostna skupina znotraj plemena (z izjemo mladoletnih) svojo avtonomijo. Na tej stopnički večina slovenskih družin pade in sploh ni važno na kateri strani starostne meje je krivda. Mladi si ponavadi avtonomijo razlagajo kot svobodo odločanja in lastne prostore, ob tem, da jim starši zagotavljajo pralno-kuhalni-varstveni servis. Starejši pa pod avtonomijo pojmujejo pravico do lastnega miru in hkrati obveznega dajanje natančnih navodil potomcem. Ne ena ne druga avtonomija nista preveč dolgoročni in končni rezultat so starši oz. stari starši, ki ostanejo v prevelikih hišah sami, ali pa skupno življenje, kjer  mladi odrasli ostanejo na razvojni stopnji najstnika. Če zelo posplošim in poenostavim ….

Mi imamo malo drugačna pravila in z manjšimi modifikacijami delujejo že 10 let. Z novo hišo pa bi to plemensko ureditev lahko prestavili še stopnjo višje. V resnici, če smo čisto odkriti, se tudi mi včasih sprašujemo, a to res ima smisel in ali smo v resnici čudni in neumni, ker se podajamo v to. Kakorkoli, vse našteto, poleg tega pa še dejstvo, da je tudi število družinskih srečanj pri nas nadpovprečno, močno vpliva na izgled hiše.

Toplo priporočam seznam želja za arhitekta. Naš je izgledal takole: zadetek na lotu, nov avto, zdravja, ljubezni, svetovnega miru…. :) No, pa v resnici ni bil nič manj iluzionističen: vsaj nizkoenergijska gradnja, lepe, normalne, rahlo moderne arhitekture, dvo(in pol)stanovanjski objekt s skupnimi servisnimi prostori in garažo, ki naj bo izločena iz temperaturnega ovoja, ampak oblikovno del hiše. Hoteli smo še skladiščni prostor za službeno dokumentacijo, shrambo ter ločeni stanovanjski enoti. No, ne povsem… jedilnici morata biti ena ob drugi, vmes bomo dali pa akustično predelno steno, ki jo bomo ob družinskih srečanjih odstranili in dobili eno veliko jedilnico. Vsi bi si na jug želeli dnevnih prostorov, delovnih in otroških sob, na severu pa naj bo spalnica :). Nisem še omenil, da smo filmofili in da imamo že sedaj v hiši ''kino sobo'', ki jo mora imeti tudi nova hiša. Ker je platno premera 2,8m, mora biti po pravilih soba dolga vsaj 4,5m, bolje 5m ali še bolje 6m. Pa na vsako stran platna sta dva samostoječa zvočnika, ki skupaj s platnom zahtevata vsaj 4,5m širine prostora. Aja, pa kamin bi imeli in vse naj bo tako, da so vodovodne napeljave čim krajše, da ne izgubljamo preveč toplote :) Poleg gromozanske zbirke filmov, imamo še večjo zbirko strokovne literature in ker smo vsi enakega poklica, je najbolj pametno, če imamo eno knjižnico. Seveda mora biti lahko dostopna obema stanovanjskima enotama….   In po prvem sestanku je arhitektka šla kupit loto listek, ker bil prvi seznam lažje uresničljiv. :)

Da tele naše mojstrovine ne bi bile prelahek zalogaj, je svoj piskrček pristavila še občina :) Hiša mora biti pravokotna, z razmerjem stranic 1: 1,4 do 2, sleme mora biti (kot ostale hiše okrog) v smeri S-J, nobene moderne arhitekture, s klasično streho, opečnate ali sive barve. So pa velikodušno dovolili izgradnjo ganka! HA, HA, HA….. In kar se je kasneje izkazalo za bistveno – L oblika je dovoljena. Ob tem so modro dodali, da moramo objekt na parceli orientirati tako, da bo čim bolj izkoriščal energijo naravnih virov in zmanjšal porabo občinskih virov. Saj ne veš več, kdo ima koga za norce.
Ne boste verjeli, navkljub vsem tem božičkovim željam, je Arhitektka izrisala smiselen načrt. Kar nismo mogli verjet. Ja, tolk je dobra! Če se bodo z briljantnostjo strinjali tudi na upravni enoti, pa povem kmalu.


























Severozahodni pogled - barve so še nedoločene, rjava je lesena prezračevana fasada




Jugovzhodni del





7 komentarjev:

  1. super...le barva fasade najverjetneje ne bo tako žalostna

    OdgovoriIzbriši
  2. večgeneracijska hiša? takšne hiše so prevladovale do začetka druge polovice 20. stoletja...nato so še vedno gradile te družinske "graščine" le vsebina v njih ni bila več enaka, ampak sta starša z 2 otrokoma po 25 letih ostala sama v (pre)velikem domu...ne duha ne sluha o več generacijah, ki lahko imajo ogromno pozitivnih učinkov...dejstvo pa je, da večina pade na izpitu medčloveških odnosov in je tako večgeneracijska družina prej izjema kot pravilo

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne, fasada bo bejž v glavnem delu in temnejša v kletnem delu, lesena laminatna v konzolnem delu in kamnit cokl kleti pod konzolo, ki naj bi optično skril podporni steber in ustvaril vtis lebdenja konzole. V teoriji....)

    Jaz sem zmeraj govoril, da ne bom zidal hiše za moje otroke :) Nikoli pa nisem nič omenjal gradnje za starejše od mene :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fino ste si tole pripravili, me kar prime, da bi se tudi mi podali v to. Kdo bodo pa izvajalci? Se mi zdi da je to najtežje najt, ker treba biti natančen.

    OdgovoriIzbriši
  5. O vseh izvajlcih, o odločanju, zakaj kakšen ali kateri ne, bom podrobno poročal tik pred vsako fazo in po njej. To je bil tudi namen bloga. Ne samo predstavit tovrstno gradnjo ampak tudi izvajalce, ki so sposobni to izpeljati.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zelo dober opis in razlaga vseh pogledov na pasivno gradnjo. Mi je zelo všeč tudi to da je tale projekt zasnovan skupaj s kletjo, kar zadnje čase ljudje izpuščajo, čeprav se meni zdi klet en zelo uporaben del objekta. Upam na še več koristnih izkušenj, mogoče se nekoč tudi sami lotimo podobnega projekta.

    OdgovoriIzbriši
  7. Če sem čisto pošten nas je v kletno etažo prisilil teren, ki smo se mu rajši prilagodili, kot da bi rinili vanj z visokimi škarpami. Smo pa dolgo časa razmišljali kje postaviti mejo toplotnega ovoja. Na koncu smo glede na nizke stroške ogrevanja vanj vključili še kletni del (brez garaže in shrambe). Tehnična rešitev izločitve kletne etaže iz toplotnega ovoja bi stala več kot bo ogrevanje :)

    OdgovoriIzbriši