nedelja, 23. januar 2011

Miti, predsodki in težave

Ko se pogovarjaš z različnimi ljudmi, naletiš na neverjetne izjave glede pasivnih hiš. In ene so prav strašljive moram priznati. Že službeno sem navajen preverjati takšne in drugačne informacije, zato pri izbiri načina gradnje ni bilo nič drugače. Če sem hotel ločiti prave dileme od popolnih buč, mi ni preostalo drugega, kot da preverim informacije pri verodostojnih virih (čimbolj verodostojnih, bo boljši izraz). In tu so moje ugotovitve.1. V pasivni hiši ne smeš odpirat oken. Najbolj znameniti stavek, ki se je neverjetno prijel in moram priznat, da je kar nekaj časa trajalo, da sem našel izvor te zablode. Res ima hiša prisilno prezračevanje, ki popolnoma izniči potrebo po odprtih oknih, ker imaš vseskozi svež zrak. Ampak res nihče, tudi ljudje z Ekosklada, te ne bo hodil gledat, pa če imaš sneta vsa okna. Boš pač porabil več energije za ogrevanje, tvoj problem. Prezračevanje bo še vedno delalo, sicer brezveze, ampak bo, zaradi tega se ne bo pokvarilo. Spomladi, poleti in jeseni, te nihče ne ustavlja, da ne bi odpiral oken, lahko tudi izklopiš prezračevanje (moraš pa imeti okna, ki se odpirajo J). Pri minus 10 in več, pa ne poznam nikogar, ki bi prav hudo zračil. (če ima prezračevanje, je pa to sploh neumnost). Aja pa še izvor zablode: prve pasivne hiše, so zaradi pomanjkanja materialov, ki bi zagotavljale Uw<0,8Wm2, uporabljale fiksna okna, ki so bila s tem tudi cenejša. In to se je uporabljalo nekaj let. Verjamem, da v takih hišah niso mogli odpirat oken :-).

2. Če pečeš ribe, ali greš na WC, zaradi rekuperatorja smrdi po celi hiši. V vseh toplih (in smrdečih) prostorih je odsesovalnik zraka (WC, kuhinja, kopalnica), drugje so vpihovalniki, če zelo poenostavim vse skupaj. V rekuperatrju se na vstopni zrak prenese samo toplota, ker se zraka fizično ne mešata.V resnici ima ta problem hiša brez prezračevanja (če nima ustrezne nape ali ventilatorja).
OPOMBA 2013: edini vonj, ki je zmožen razširitve po hiši je vonj praženja čebule. Plin, ki ga izloča čebula je vodotopen, kar pomeni, da pri vseh rekuperatorjih, ki vračajo vlago, teoretično lahko z vlago prenesemo tudi "čebulo". V praksi to pomeni, da na izstopni rešetki za 10-15s zavohamo zelo blag vonj, ki pa po tem času povsem izgine. (opomba2: moje pripombe je treba jemati z rezervo :-) Noben normalen človek tega ne bo šel preverjat ali ga zaznaval, jaz pa pač sem, ker me je zanimalo, kaj je res pri teh "vražah", ki jih ljudje širijo naokrog :-))

3. Pasivna hiša je grda kubistična stvaritev, ki v naše okolje ne paše. Ja, tudi mene po vseh letih oglaševanja še vedno presenečajo take izjave. Pasivna hiša je lahko kakršnekoli oblike (ki jo dovoljuje PUP seveda), za to, da bo pasivna mora čimbolj izrabljat energijo sonca in imeti čimmanjše toplotne izgube. Pika. (v resnici mora biti tudi zrakotesna, ampak kot že vemo, je to zaradi zagotavljanja kvalitete gradnje, če smo kolikor toliko natančni na porabo nima kaj dosti vpliva) Kako to na parceli dosežeš, je problem vsakega posameznika posebej (oz. njegovega arhitekta). Večina pasivnih hiš na našem trgu je klasično zgledajočih slovenskih hiš z dvokapnico. Res pa je, da je najlažje doseči pasivnost s škatlo. No, v resnici je najlažje s kroglo, samo bi rad videl občino s takšnim prostorskim planom :-)


In še REALNE  TEŽAVE:

           Nekateri urbanisti v Sloveniji, ki občinam pripravljajo prostorske ureditvene plane (PUP) so nad vlado in zagotovo nad naravo. To pa je žalostna resnica. Kljub navideznim prizadevanjim vlade, da bi znižala porabo energije, zmanjšala odvisnost od fosilnih goriv, je v ogromno občinah PUP takšen, da močno otežuje gradnjo pasivnih hiš. Primer – občina Grosuplje je konec 2010 (po tem, ko smo imeli novo najtoplejše leto v zgodovini) sprejela nov ZELO NAPREDEN PUP, ki v kraju kjer živim, od 50 lumarjevih in 57 marlesovih tipskih nizkoenergijskih in pasivnih hiš objavljenih na spletni strani, ne morem postaviti niti ENE, tako kot je bila mišljena! Takih, ki bi jih lahko postavil je sicer 5, vendar so vse z neprimerno razporeditvijo prostorov, ker občina ne dovoljuje spremembe orientacije slemena. Če teh 5 postavim, bom imel resne težave poleti, ker je večina steklenih površin na zahod. Vglavnem ''problematične'' hiše padejo na oblikovnih postavkah razmerja stranic hiše 1:1.4. Tudi po dveh pritožbah z argumetacijo, se niso premaknili niti za mm. Pa vse kar sem jih prosil, je bilo, da dovolijo spremembo orientiranosti objektov.

Opomba 2013: Težave s PUP-i so povsem enake kot v času nastanka tele objave :-(.

Ni komentarjev:

Objavite komentar